Ungdomsskole

«Ta vare på folk rundt deg selv om du trosser regler eller lover. For om det er en regel som sier at du ikke får hjelpe et menneske, er det en rævva regel som er feil å følge»
(Elev, Falstadsenteret 2013)

Våren 2019: Fortellinger om flukt

Over 68 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Ikke sia andre verdenskrig har tallet på flyktninger vært større enn det er i vår tid. Med utgangspunkt i studieutstillinga «Fortellinger om flukt», ønsker vi å snakke med elevene om både det historiske og det dagsaktuelle. Falstadsenteret er et tidsvitne fra andre verdenskrig, og både i landskapet og i museumsarkivet har vi mye som kan fortelle oss om ei tid som prega Norge og verden på en måte som gjør at vi stadig sier «aldri igjen». Et undervisningsbesøk på Falstadsenteret er en skoledag der vi ser nøye på og diskuterer minnestedet og kildene som forteller oss om hvordan det nazistiske leirsystemet og den nazistiske ideologien for over 70 år sia sorterte mennesker, undertrykte mennesker, dreiv mennesker på flukt, drepte mennesker, nekta mennesker å ytre seg, og systematisk arbeida for å frata millioner av mennesker menneskelighet. Hvordan kan vi unngå at disse historiene gjentar seg? Hvordan kan enkeltmennesket, lokalsamfunnet og storsamfunnet arbeide for å opprettholde et trygt demokrati basert på menneskerettighetene?

Utstillinga «Fortellinger om flukt» gir elevene et innblikk i åtte flukthistorier fra andre verdenskrig, og gjennom å arbeide med disse historiske fortellingene om enkeltmennesker og konsekvensene av verdenskrigen de opplever, ønsker vi å diskutere verden vi lever i i dag.Utstillinga viser fram historiske kilder gjennom tekst og bilde, men består dessuten av både visuelle og fysiske formuttrykk laga av tegneseriekunstner John Jamtli, videokunstnerne Lena Katrine Sokki og Tobias Liljedahl, trekunstner Tore Reisch og grafiske formgivere i Albuerom og på Falstadsenteret.

Gjennom dialog og kildenært gruppearbeid, vil vi sammen forsøke å gjøre historia håndgripelig og relevant for elevene, og diskutere med dem åssen vi kan bruke den historiske erfaringa til å snakke om verden vi lever i i dag.

Besøk i Falstadskogen og hovedutstillingen «ansikt til ansikt» inngår også i tilbudet.

 

Les mer

Nora Lustig illustrert av John S. Jamtli. Illustrasjonen tilhører utstillingen Fortellinger om flukt.
Anne Ruth Klein på flukt, illustrert av John S. Jamtli. Illustrasjonen tilhører utstillingen Fortellinger om flukt.
Falstadskogen. Foto: Ole Martin Wold
Falstadskogen. Foto: Ole Martin Wold
Falstadskogen. Foto: Ole Martin Wold
Undervisning på Falstadsenteret. Foto: Ole Martin Wold
Undervisning på Falstadsenteret. Foto: Ole Martin Wold
Undervisning på Falstadsenteret. Foto: Ole Martin Wold
Undervisning på Falstadsenteret. Foto: Ole Martin Wold 2018
Undervisning på Falstadsenteret. Foto: Ole Martin Wold
1/11
×