Åpningstider 

man: stengt
tirs-fre:
12.00 - 16.00
lør - søn:
stengt

 

Priser

Voksen 150,-
Student 100,-
Barn (under 12år) gratis

Forside / Undervisning / Ungdomsskole

Ungdomsskole


For over 70 år sia var Falstad fangeleir del av et system som systematisk sorterte, undertrykte og drepte uskyldige mennesker. Tusenvis ble drevet på flukt, tatt til fange og fratatt sin menneskelighet. Hvilken rolle hadde Falstad under andre verdenskrig? Hvem var menneskene som fikk livet sitt endret, eller fratatt, i fangeleiren? Og hvordan kan vi unngå at historien gjentar seg?

Falstadskogen undervisning

Fortida framfor oss

Fortida framfor oss, et nytt og spennende undervisningsopplegg på minnestedet Falstad.  Den første delen av undervisningsdagen tar utgangspunkt i Falstad sin plass i historien og Falstad sin rolle som minnested i dag. Vi begynner dagen i Falstadskogen før vi beveger oss ned til senteret. 

Gjennom å besøke Falstadskogen, utstillingene og ta del i samtaler med pedagoger og andre elever, får elevene utforske disse og andre spørsmål på plassen hvor urett skjedde.

I den andre delen av undervisningsdagen blir elevene møtt med fem forskjellige perspektiv av Falstads historie under okkupasjonsårene 1941-45. Her vil de også få mulighet til å interaktivt utforske fem forskjellige menneskeskjebner knyttet til disse perspektivene, og ta del i forskjellige arbeidspakker som i større grad aktualiserer dagens blikk på demokrati, menneskerettigheter, minnekultur, ytringsfrihet og medborgerskap. 

Ved å utforske aktuelle levninger og material som for eksempel personhistorier, historiske bilder, en kuratert lyttevandring og gjenstander fra arkivet, brukes Falstadhistoria som en inngang for å belyse og aktualisere aspekter ved – og egen rolle i – samfunnet i dag. Tilbudet er tilrettelagt for ungdomstrinnet fra 9. – 10. trinn. 

Undervisning Falstad
Falstad fangeleir 1945

Falstadsenteret ligger i bygningen som en gang var SS Strafgefangenenlager Falstad. Falstadsenteret er i dag et minnested, museum og nasjonalt freds- og menneskerettighetssenter. 

Med god og verdifull støtte fra: