Åpningstider 

man: stengt
tirs-fre:
12.00 - 16.00
lør - søn:
stengt

 

Priser

Voksen 150,-
Student 100,-
Barn (under 12år) gratis

Forside / Opplev Falstad

Opplev Falstad


Falstadsenteret er et godt sted å være sammen for både unge og voksne. Hit kan du legge søndagsturen eller skoleturen, og hit kan du komme på egen hånd eller sammen med familie, venner eller kollegaer for å lære om viktig historie. Opplev minnestedet Falstadskogen, Kommandantboligen, utstillingene våre og den digitalt rekonstruerte fangeleiren, eller tilbring tid i vårt rikholdige bibliotek. Du kan også ta en enkel matbit og en kopp kaffe, og nyte vakker natur.

Museum

Falstadsenteret holder til i bygninger som en gang var del av SS-leiren Falstad.

Senteret forvalter en rik museumssamling, som brukes aktivt i våre formidling om fangehistorie og menneskerettigheter. Du kan til enhver tid besøke flere utstillinger. Vi har også en museumsbutikk med bøker og andre salgsvarer.

Kommandantboligen

Nordøst for Falstadbygningen ligger den tidligere kommandantboligen, bygget av fanger for den tyske leirledelsen i 1943. Bygget ble brukt som bolighus helt fram til 2011. Høsten 2020 ble kommandantboligen tatt i bruk som Falstadsenterets nyeste læringsarena. Kjelleren rommer utstillingen Maktens ansikter. Hovedetasjen er etablert som et «demokratisk verksted» for skiftende aktiviteter.

Digital rekonstruksjon

Falstadsenterets digitale opplevelse tar deg med tilbake i tid og viser deg leirlandskapet slik det så ut ved frigjøringen i mai 1945. Ved hjelp av spesialutviklet XR-teknologi og vår ipad kan du vandre omkring i et virtuell utgave av SS Strafgefangenenlager Falstad. Omkring i det digitale landskapet vil du finne flere tidsvitneskildringer og historier fra 1941–1945.

Nettbrett med Digital rekonstruksjon kan lånes i resepsjonen ved Falstadsenteret.

Kunst på Falstad

På Falstad finner du flere kunstverk som inviterer til refleksjon og samtale om stedets historie. I Falstadskogen og på det tidligere leirområdet er det fem minnesmerker. Og i murbygningens atrium finner du treskulpturen «Re-remembering». I sommermånedene viser vi midlertidige kunstutstillinger. Kunstneriske tilnærminger til historien og til samtidsaktuelle tema har også en sentral plass i mange av Falstadsenterets forsknings- og utviklingsprosjekter.

Kafé, servering og overnatting

I Falstadsenterets kiosk får du kjøpt kaffe, te, forfriskninger og en enkel matbit. Ved gruppebesøk og konferanser serverer vi både lunsj og middag på bestilling. Det er også mulig å overnatte på senteret.

Obs! Begrenset utvalg av kioskvarer under koronapandemien.

Bibliotek

I Falstadsenterets eget bibliotek finner du et rikt utvalg av faglitteratur, skjønnlitteratur, filmer og tidsskrifter som speiler våre fagområder. Her kan du sette deg ned og lese, eller låne med deg ei bok.

Biblioteket er åpent for publikum i museets åpningstider. Lånte bøker kan returneres ved ditt lokale bibliotek.

Naturopplevelser i nærområdet

Falstadsenteret ligger i den trivelige bygda Ekne i Levanger. Stedet er omgitt av et vakkert kulturlandskap og et ypperlig turterreng. Her finnes merkede DNT-løyper og -hytte, flere flotte lokale turstier, fugletårn og klatrefelt med nær 100 ruter. Området byr også på muligheter for sjø- og innlandsfiske, samt en fin marina med utleiemuligheter.

Klassetur med mening

Visste du at Falstadsenteret er et mulig sted å legge skoleturen? Hvert år reiser mange norske skoleklasser til Tyskland og Polen for å besøke tidligere konsentrasjonsleirer etter andre verdenskrig. I ei tid hvor vi opplever restriksjoner på utenlandsreiser, tilbyr Falstadsenteret en skoletur utenom det vanlige, innenfor landets grenser. Klassen bor på selve minnestedet, hvor vi har 28 overnattingsrom og kan utforske historia sammen med senterets pedagoger.

Dagsbesøk: kr. 450,- pr pers
Besøk med 1 overnatting: 1450,- pr pers
Besøk med 2 eller flere overnattinger: 1650,- pr pers pr natt

Tips: Det er mulig å søke om tilskudd til skoletur hos utdanningsdirektoratet.

Ofte stilte spørsmål

Få svar på vanlige spørsmål som mange lurer på når de skal besøke Falstadsenteret.

Hold deg oppdatert