17. maikomiteene på Falstadsenteret

Onsdag 15. februar var Levanger kommunes seks 17. komiteer samlet til Kick-off-samling på Falstadsenteret.

Dette var femte året på rad at Falstadsenterets Venner samlet komiteene til dugnadstart for arrangementene som skal finne sted i kommunen på nasjonaldagen. Tilsammen deltok nærmere 30 medlemmer fra årets komiteer i kretsene Åsen, Ekne, Ytterøy, Markabygda, Skogn og Levanger/Frol/Nesset.

Det var åpning og velkomst ved leder Asbjørn Norberg i Falstadsenterets Venner. Han orienterte om hvorfor venneforeningen inviterer 17. mai-komiteene til Falstadsenteret hvert år.

–Dere er de viktigste komiteene i Levanger i 2017. Nasjonaldagen skal minne oss på det verdifulle demokratiet vi har. Et demokrati med ytringsfrihet, pressefrihet, likeverdsom, rettssikkerhet og beskyttelse av minoriteter er verdier som som stadig utfordres og trues. 17. mai er en viktig del av å minnes på viktigheten av å ta vare på demokratiet vårt, sa Norberg.

Senterdirektør Christian Wee orienterte deretter om Falstadsenterets historie og virksomhet i dag, og litt om planer fremover. Han pekte på viktigheten av å kjenne sin historie.

– Mange hevder de unge er så historieløse i dag. Men var ungdommen mindre historieløse på 1960- og 1980-tallet, spurte han.

Folkehelsekoordinator Dina von Heimburg hold et sterkt foredrag om at i et folkehelseperspektiv er deltakelse i samfunnet viktig.

– I dag ser vi at mange dyttes ut av samfunnet og blir tilskuere. 17. mai-komiteene har ansvar for å skape vi-følelse og engasjement. Prøv å få folk til å bli deltakere. Ikke velg folk som er helt like dere selv til komiteene etter dere. La også nye nordmenn og andre som ikke blir spurt om å delta få delta. Del gleden og ansvaret med flere. Skat en større vi-krets i egen krets og i kommunen, sa von Heimborg.

Levangers 17. mai-koordinator Marit Hæreid Sandstad ledet deretter de seks komiteene i møter hver for seg, for å starte arbeidet frem mot årets nasjonaldag.

Etter møtet, hvor Falstadsenteret spanderte nystekte wienerbrød, kaffe og te, tok Wee med seg komitémedlemmene på en omvising i Falstadmuseet og den temporære utstillingen.

<tilbake

17. maikomite 2017. Foto: Svein Helge Falstad
×