Re-Remembering

I 2015 var det 70 år siden frigjøringen, og Minnespor var tema for markeringen på Falstadsenteret. Skulpturen Re-remembering, laget av billedkunstner Torer Reisch var del av utstillingen Årringer. Minnedialoger. Med hjelp av en økonomisk gave fra Sparebankstiftelsen DNB fikk Falstadsenteret i 2016 mulighet til å kjøpe skulpturen.

Re-remembering består av seks par føtter skåret ut av stammer fra malmfuru. Føttene danner en sirkel, og strekker seg opp i været før de smelter sammen i en solid lafteknute på toppen. De kraftige beina står som vakter i giv akt rundt objektet i midten. Midtpunktet er en kube med spiralformer skåret ut i tre. Spiralformene gir assosiasjoner til DNA-molekylet, som bestemmer egenskaper og arveanlegg i kroppens celler.

Gjennom skulpturen Re-remembering stiller Tore Reisch spørsmålet om traumatiske hendelser og personlige opplevelser fra fangenskap og frihetsberøvelse kan overføres til nye generasjoner. Er det være slik at dramatiske krigsopplevelser også kan nedarves gjennom genene til barn og barnebarn? I en tid med mange nyankomne på flukt fra krig og konflikt, ikke minst barn og unge, er dette viktige spørsmål å reflektere over.

I verket Re-remembering tar Tore Reisch oss med på en undersøkelse av hva minner kan være og hvordan de preger oss som mennesker.

Tore Reisch er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim. Han har hatt en rekke separatutstillinger, og har også deltatt i mange gruppeutstillinger. Reisch har hatt flere utsmykningsoppdrag, og har mottatt Statens utstillingsstipend i tilknytning til utstillinger.

I katalogen til utstillingen Årringer. Minnedialoger sier kunstneren noe om spørsmålene som inspirerte til formen bak skulpturen:

Kan tiden med undertrykkelse og fangenskap leses i senere generasjoners gener? 

Er de der, som årringer i et tre? 

Er vårt DNA en pålitelig kilde til vår identitet?

Skulpturen kan gi assosiasjoner til fengsler vi mennesker skaper for oss selv og andre, men den kan også hentyde til det mer lys-betonte. Arven fra de som overlevde Falstad finnes og vil minnes i framtida.

Folder Re-Remembering.

 

 

 

Re-remembering. Skulptur laget av Tore Reisch. Foto: Andre O. Richard
Re-remembering. Skulptur laget av Tore Reisch. Foto: Andre O. Richard
Re-remembering. Skulptur laget av Tore Reisch. Foto: Andre O. Richard
1/3
×