Forside / Utstillinger / Årringer. Minnedialoger

Årringer. Minnedialoger


I 2015 var det 70 år siden frigjøringen. I anledning jubileet lagde Falstadsenteret utstillingen Årringer. Minnedialoger sammen med billedhuggeren Tore Reisch. Reischs bestemor var en av de kvinnelige fangene på Falstad. Utstillingen besto av en utendørs skulptur «Re-remembering» og andre verk av Reisch stilt ut side om side med et utvalg tregjenstander laget av fanger i leiren under andre verdenskrig.

I etterkant av utstillingen kjøpte Falstadsenteret verket Re-remembering, med økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. I katalogen til utstillingen Årringer. Minnedialoger forteller kunstneren om spørsmålene som inspirerte til formen bak skulpturen:

Kan tiden med undertrykkelse og fangenskap leses i senere generasjoners gener? 

Er de der, som årringer i et tre? 

Er vårt DNA en pålitelig kilde til vår identitet?

Skulpturen kan gi assosiasjoner til fengsler vi mennesker skaper for oss selv og andre, men den kan også hentyde til det mer lys-betonte. Arven fra de som overlevde Falstad finnes og vil minnes i framtida.

Folder Re-Remembering.

Tore Reisch er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim. Han har hatt en rekke separatutstillinger, og har også deltatt i mange gruppeutstillinger. Reisch har hatt flere utsmykningsoppdrag, og har mottatt Statens utstillingsstipend i tilknytning til utstillinger.