Forside / Utstillinger / Petr Řehoř: Min fars historie

Petr Řehoř: Min fars historie


KUNSTUTSTILLING 25.09.2022 – 21.12.2022

I kunstutstillingen «Min fars historie» utforsker den tsjekkiske maleren Petr Řehoř historien til sin far, Josef, som var tvangsarbeider i Norge under andre verdenskrig. Slik tilfellet var i mange familier i etterkrigstiden, var det lite av fangeerfaringene som ble formidlet fra far til sønn. Ved hjelp av noen fotografier og kunnskap om stedene hvor faren var i fangenskap, har Řehoř oppsøkt tidligere fangeleirer i Norge sammen med den finske fotografen Pauliina Pasanen. Ved å besøke stedene, snakke med lokalbefolkningen og bearbeide sine inntrykk gjennom kunst, har de forsøkt å bygge en forståelse av Josef Řehořs historie. Utstillingen består av malerier og verker i blandede medier av Petr Řehoř, tegninger av Josef Řehoř, samt en serie fotografiske verker av Pauliina Pasanen.

Utstillingen markerer avslutningen av et samarbeidsprosjekt mellom Falstadsenteret og Institute for the Study of Totalitarian Regimes i Praha. Prosjektet har mottatt støtte fra EEA & Norway Grants (EØS-midlene) og fra Den norske ambassaden i Tsjekkia.

BAKGRUNN:

Kunstneren PETR ŘEHOŘ ble født i 1949 i Varnsdorf nord i Böhmen. Han vokste opp i industribyen Kladno i nærheten av Praha. Etter å ha blitt uteksaminert fra Kunstakademiet i Praha, giftet han seg i 1974. Kona hans kom fra Finland. Året etter bryllupet dro Petr etter henne til Finland og ble boende der. Etter farens død, sendte moren ham farens fotoalbum fra Tsjekkoslovakia, og der så han farens historie fra da han var i Norge, historien om tvangsutplasseringen hans under andre verdenskrig.

«Jeg begynte først å interessere meg for dette da jeg var i Finland, og sa til meg selv, at når jeg først bor så nær Norge, er det synd at jeg ennå aldri har vært der. Og da jeg ble pensjonist, begynte jeg å forberede meg på reisen dit.»

Under åpningen av en utstilling med sine verker i 2018 ble Petr kjent med den norske ambassadøren Robert Kvile, og gjennom ham med journalisten Terje Englund. Og slik begynte forberedelsene til prosjektet «My father’s story». Takket være dette, ble Petr kjent med historien om farens ufrivillige arbeidsopphold i Norge. Fra begynnelsen av prosjektet samarbeidet han med sin kone; fotografen og pedagogen PAULIINA PASANEN. «Pauliina dokumenterte reisene våre til Jilemnice og Norge, til Trondheim og Falstad. Derfra besøkte vi to foreslåtte steder, og fant tettstedet der min far hadde bodd i en arbeidsleir under krigen.»

OM KUNSTNERNE:

Petr Řehoř er utdannet ved Kunstakademiet i Praha og har bodd i Finnland siden 1974. Maleriene hans har vært utstilt i en rekke separatutstillinger og gruppeutstillinger i Finnland, Tsjekkia og Skandinavia. Han er også representert i viktige finske kunstsamlinger og har dessuten utført flere offentlige oppdrag, som for eksempel mosaikkgulvet i det offentlige biblioteket i Ilomantsi. Som kurator har han formidlet finsk kunst i Tsjekkia og tsjekkisk kunst i Finnland.

Pauliina Pasanen er fotograf med doktorgrad i kunstpedagogikk fra Aalto-universitetet i Espoo. Hun er ansatt ved LAB Institute of Art and Design i Lahti.