Forside / Utstillinger / Jonas Dahlberg: Notes on a Memorial

Jonas Dahlberg: Notes on a Memorial


Fra 27. juni – 15. august 2021 viser Falstadsenteret videoverket «Notes on a Memorial» av den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Verket kommenterer prosessen med å etablere nasjonale minnesteder i Oslo og ved Utøya etter 22. juli 2011.

Filmen vises hver dag i Verkstedet i hovedbygningen, fra 27. juni til 15. august.

Denne sommeren har det gått ti år siden terrorangrepene i Oslo og på Utøya. 77 mennesker døde da en norsk høyreekstremist detonerte ei bombe utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet og deretter skjøt mot deltakerne på AUFs sommerleir. Ugjerningene er beskrevet som de verste i Norge siden andre verdenskrig.

Overlevende, etterlatte og øyevitner vil for alltid bære erfaringene med seg som personlige minner og traumer. På samme tid opptar hendelsene også en plass i vårt kollektive, kulturelle minne. Kunstneriske bearbeidelser, bøker, filmer og medieoppslag gir oss stadig nye anledninger til å reflektere og snakke sammen om hva hendelsene betyr for oss, både som enkeltmennesker og som fellesskap.

I sommer skulle det første nasjonale minnestedet innvies på landsiden ved Utøya. Men ti år etter terroren er dette minnestedet fortsatt ikke ferdig. Den lange prosessen bak det rommer en av de mest intense og smertefulle konfliktene i kjølvannet av terroren. Fra 2014 til 2017 sto det nå skrinlagte vinnerforslaget til Jonas Dahlberg, Memory Wound, i sentrum av denne konflikten.

I videoverket «Notes on a Memorial» forteller Dahlberg sin historie fra arbeidet med de to nasjonale minnestedene ved Utøya og i regjeringskvartalet. Han dveler ved verk som aldri ble realisert, og reflekterer rundt motstanden som vinnerutkastet hans møtte, debatten det satte i gang, og de sosiale og politiske spenningene som har kommet til å prege prosessen.