Forside / Utstillinger / Håkon Bleken: Grafiske arbeider

Håkon Bleken: Grafiske arbeider


Sommeren 2021 ønsker Falstadsenteret velkommen til utstilling med grafiske arbeider av Håkon Bleken i kommandantboligen. Utstillingen er blitt til i samarbeid med Galleri Ismene i Trondheim.

Blekens grafiske produksjon strekker seg over mer enn syv tiår. Bildene vi viser er utdrag fra 2007 til i dag. De reflekterer kunstnerens livslange engasjement og interesse for menneskets væren i verden.

Noen av bildene er skapt som respons på hendelser i nyhetsbildet, andre som tolkninger av litterære og kunstneriske verk, eller som bearbeidelser av inntrykk fra natur og kulturlandskap. Flere av bildene inngår i par eller serier, hvor Bleken undersøker samme emne eller motiv gjennom ulike innganger, gjentakelser og forskyvninger.

Et tilbakevendende tema hos Bleken, som også er representert i bildeutvalget i denne utstillingen, er menneskets evne til ondskap – evnen til å påføre hverandre lidelse gjennom våre valg og handlinger. Temaet er framtredende i bildet «Jødegutten II», som bygger på det ikoniske fotografiet av en jødisk gutt i Warszawa-gettoen under andre verdenskrig. Bleken har arbeidet med dette motivet gjentatte ganger tidligere, første gang i et glassmaleri for Vålerengen kirke i 1984. Versjonen som vises fram på Falstadsenteret er del av et helt nytt opplag litografier, laget spesielt for denne utstillingen.

I kommandantboligen, som en gang var hjem for lederne av SS-leiren Falstad, får Blekens motiver med referanser til menneskers ugjerninger en sterk og annerledes klangbunn. Det samme får hans mer hverdagslige motiver og landskapsbilder, når de stilles ut i stuene hvor de tyske offiserene hadde utsikt mot det trønderske kulturlandskapet, Trondheimsfjorden og Falstadskogen, der noen av deres verste forbrytelser fant sted.

Utstillingen vises fra 27. juni – 15. august 2021.