Forside / Arrangementer / Seminar og utstillingsåpning: Tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms
1. oktober 2014 - 10. oktober 2014

Seminar og utstillingsåpning: Tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms


Falstadsenteret markerer 70-årsminnet for tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms høsten 1944 med miniseminar og utstillingsåpning (v/fylkesordfører Gunnar Viken) lørdag 4. oktober kl. 12.00.

I slutten av oktober 1944 beordret Hitler tvangsevakuering og brenning av Finnmark og Nord-Troms i det tyske tropper trakk seg ut av landsdelen. Tyskerne tente fyr på bygninger, slaktet husdyr og tvang befolkningen sørover med båter. De som unnlot seg evakuering ville bli skutt.

Seminaret presenterer bakgrunnen for tvangsevakueringen og nedbrenningen. Det blir også fortalt historier om familier som ble evakuert fra Finnmark til Nord-Trøndelag og hvordan de ble mottatt.

Seminaret avsluttes med åpning av vandreutstillingen «Brent land». Utstillingen er produsert av Orkana forlag i forbindelse med utgivelse av boken Brent Land. Utstillingen og boken tar for seg hendelser i Finnmark og Nord-Troms fra Hitlers beordring om tvangsevakuering i oktober 1944 og frem til freden i mai 1945, fortalt gjennom bilder og befolkningens egne historier.

Offisiell åpning av utstillingen ved fylkesordfører Gunnar Viken kl. 15.00.

Inngang: Gratis!

Salg av kaffe og wienerbrød

Les mer