Forside / Arrangementer / Temakveld: Kvinner og barn i konflikt og krig
16. november 2022 - 16. november 2022

Temakveld: Kvinner og barn i konflikt og krig


med Sonia Ahmadi og Oddny Gumaer

Falstadsenterets Venner inviterer til temakveld om kvinner og barn i konflikt og krig. Vi tror at temakvelden «Kvinner og barn i konflikt og krig» vil bli en sterk opplevelse for deltakerne.

Tid: Onsdag 16. november 2022, kl. 19:00–21:00
Sted: Falstadsenteret
Pris: Gratis inngang!

Program:

  • Oddny Gumaer, grunnlegger og leder av Novi, har tilbrakt oktober måned i Ukraina og jobbet med traumebehandling av barn. Oddny kommer for å fortelle om sine erfaringer.
  • Sonia Ahmadi er grunnlegger og leder av Norsk-Afghanske Kvinner for Endring. Hun kommer for å fortelle om situasjonen til kvinner i Afghanistan før og nå. Sonia vil også dele sin personlige historie.
  • Kvelden innledes ved at Inger Fagerberg ved Falstadsenteret forteller om kvinnelige fanger i Falstad fangeleir. Det blir også bevertning.

Om temaet: Kvinner og barn i konflikt og krig

Afghanistan er rangert som verdens verste land for kvinner ifølge flere rapporter i mange år på rad. I et land som er preget av mer enn 40 års krig har kvinner vært svært sårbare, og har betalt den største prisen. De har blitt diskriminert, undertrykt og fratatt sine fundamentale menneskerettigheter. Etter Talibans overtakelse av makt 15. august 2021 ble kvinners situasjon i Afghanistan enda verre. De er blitt fjernet fra samfunnet og politikken, fratatt retten til å ta utdanning og å jobbe, og deres bevegelsesfrihet er begrenset. Norsk-Afghanske Kvinner for Endring arbeider med prosjekt i Afghanistan, og med integrering av innvandrerkvinner i Norge. Sonia kommer til å snakke også om sine personlige erfaringer med krig, flukt, undertrykkelse og konsekvenser av disse på kvinners livskvalitet, og mental og fysisk helse.

Med 28 års erfaring med å jobbe i krigsherjede land, har Novi-teamet utprøvde metoder for å hjelpe barn som lever i krig og konflikt. Novi tror også at i alle lokalsamfunn er det lokalbefolkningen som best forstår hva deres utfordringer er, og hvordan de kan analysere og overvinne dem. Med sin intime kunnskap om kultur og fellesskap er de best rustet til å finne bærekraftige løsninger på de komplekse problemene de står overfor som følge av krig og væpnet konflikt. Rollen til Novi sine ansatte er å administrere ressurser og prosesser for å støtte og styrke lokale ledere og deres lokalsamfunn. Novi har også et mangfoldig nettverk av relasjoner, organisasjoner og fagpersoner som de samarbeider med for å nå målet om å styrke barn som er traumatisert av krig.

(Foto: Novi)

Temakvelden arrangeres av: