Forside / Arrangementer / OPERASJON TITLE. Tokt mot «Tirpitz» i Trondheimsfjorden
31. oktober 2021 - 31. oktober 2021

OPERASJON TITLE. Tokt mot «Tirpitz» i Trondheimsfjorden


Velkommen til foredrag med forfatter Frode Lindgjerdet om boken Operasjon Title. Tokt mot «Tirpitz» i Trondheimsfjorden.

Tid: Søndag 31. oktober, kl 13.00
Sted: Falstadsenteret
Pris: Ordinær billett 130,- / Student kr 100

Foredrag: Operasjon Title. Tokt mot Tirpitz i Trondheimsfjorden

Om foredraget

Operasjon TITLE var et forsøk på å senke det tyske slagskipet «Tirpitz» ved hjelp av såkalte menneskelige torpedoer i slutten av oktober 1942. «Tirpitz» lå da i Fættenfjorden, en sidearm til Trondheimsfjorden.

Fiskeskøyta «Arthur» la ut fra Shetland 26. oktober 1942. Om bord var fire mann fra Shetlandsgjengen og seks briter. På dekk hadde de to CHARIOT undervannsfarkoster med et stridshode på 300 kg. Målet var slagskipet «Tirpitz». Etter angrepet skulle «Arthur» senkes, og mannskapet skulle ta seg over til Sverige.

Om boka

Boka forteller historien om mot, oppfinnsomhet og vilje til å bruke ny og uprøvd teknologi i en desperat situasjon, samt flukten gjennom det okkuperte Trøndelag. Den er basert på primærkilder fra britiske arkiver, telegrammer og rapporter som ble nedtegnet like før, under og rett etter operasjonen.

Om forfatteren

Frode Lindgjerdet (f. 1973) er cand.philol. i historie fra NTNU og jobber til daglig som historiker og formidler ved Forsvarsmuseet Rustkammeret i Trondheim.

(Museumsforlaget 2021)