Forside / Arrangementer / Nordlands Jeanne D’Arc
14. november 2021 - 14. november 2021

Nordlands Jeanne D’Arc


FILMVISNING OG FOREDRAG

Velkommen til visning av filmen «Nordlands Jeanne D’Arc», og foredrag ved regissør Fredrik Horn Akselsen og Tormod Halleraker, forfattere av boka «Det fullkomne bedrag. Birger Sjøberg og spillet om Nord-Norge».

Tid: Søndag 14. november, kl 13.00
Sted: Falstadsenteret
Pris: Ordinær billett kr 130,- / Student kr 100,-

Om filmen Nordlands Jeanne D’Arc

Hun var Norges første kvinnelige SOE-agent og Norges høyest dekorerte kvinne. Hvem var hun? Hvorfor har så få hørt om henne? I filmatiseringen av livshistorien til Liv Grannes fra Mosjøen kaster vi lys på en dramatisk og viktig del av historien fra Andre verdenskrig som få har hørt om. Liv Grannes var Norges høyest dekorerte kvinne under andre verdenskrig, men hennes bragder og Stalin og Churchills «Operasjon Jupiter» på Helgeland forble i historiens mørke. Britene kalte henne Nordlands Jeanne d’ Arc mens her i Norge har hennes historie ikke vært kjent – ikke før nå.

Om boka Det fullkomne bedrag. Birger Sjøberg og spillet om Nord-Norge

Birger Sjøberg ledet en av britenes dristigste operasjoner i Norge under andre verdenskrig. Med livet som innsats smuglet Sjøbergs folk inn titalls tonn våpen til Helgelandskysten. Målet var å forberede en alliert landgang i nord, men Winston Churchills storstilte invasjonsplan utviklet seg snart til et narrespill. Prisen måtte lokale motstandsfolk betale. 23 helgelendinger var blant dem som ble henrettet i Majavatn-tragedien.

Om foredagsholderne

TORMOD HALLERAKER er kultur- og featurejournalist med bakgrunn fra blant annet VG og Dagbladet. Det fullkomne bedrag er hans andre bok i samarbeid med Fredrik Horn Akselsen, etter Gulosten – kjeltring, motstandsmann og kongevenn (2015). Halleraker er fra Bømlo og bor i Oslo.

FREDRIK HORN AKSELSEN er filmskaper og forfatter, og står bak flere dokumentarfilmer og bøker fra andre verdenskrig. Hans siste film Nordlands Jeanne d’Arc (2021), tar for seg historien om Birger Sjøbergs kone Liv Grannes. Horn Akselsen er fra Tønsberg.

Nordlands Jeanne D'Arc og Det Fullkomne bedrag
Foto: Spartacus Forlag