Forside / Arrangementer / Markering av Holocaustdagen 2023
27. januar 2023 - 27. januar 2023

Markering av Holocaustdagen 2023


Den internasjonale Holocaustdagen markeres 27. januar hvert år. Også i år vil Falstadsenteret markere denne denne dagen med å tenne 773 fakler til minne om ofrene for Holocaust i Norge. Vi ønsker hjertelig velkommen til å ta del i fakkeltenningen på Falstadsenteret, eller følge markeringen digitalt gjennom vår livestream. 

Sted: Falstadsenteret, Ekne og livestream på vår facebook-side, youtube-kanal eller hjemmesiden.
Dato: 27.01.2023
Fakkeltenning og livestream: Fra kl. 16.00 – 18.00

Følg livestream her:

Hvorfor vi markerer Holocaustdagen

Den internasjonale holocaustdagen markeres hvert år flere steder både i Norge og internasjonalt. Dagen markeres 27. januar fordi denne datoen i 1945 var dagen da sovjetiske soldater frigjorde konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleiren Auschwitz-Birkenau, og markerer demed slutten på folkemordet under andre verdenskrig. 

Holocaust var en systematisk forfølgelse og massedrap rettet særlig mot jødene. I Norge ble antijødiske tiltak innført allerede kort tid etter okkupasjonen, og jødeaksjonen under unntaktstilstanden i Trøndelag i 1942 ble starten på en dramatisk opptrapping av forfølgelsen av jøder i Norge. Forfølgelsen fortsatte med flere massearrestasjoner, og endte med deportasjon av i alt 773 norske jøder. Kun 38 av disse overlevde Holocaust. 

Markeringen på Falstadsenteret

27. januar 2023 tenner vi 773 fakler i borggården på Falstadsenteret til minne om ofrene av det norske Holocaust. 180 fakler for alle barn og unge under 18 år. 555 fakler for alle voksne og 38 fakler for de som overlevde. Borggården på Falstadsenteret er en historisk ladet arena, og mange historier og minner om de jødiske fangene fangene på Falstad er knyttet til dette stedet. 

Alle som ønsker er hjertelig velkommen til å bli med og tenne fakler på Falstadsenteret. Fakkeltenningen kan også følges på nett gjennom vår live-stream. Følg sendingen her på denne arrangementssiden, på vår facebookside eller på vår youtube-kanal. Live-streamen vil vare fra kl 16.00-18.00. 

På nettsiden fanger.no kan du lese mer om aksjonen mot jøder i Norge oktober-november 1942, og om aksjonen mot jødene i Trondheim under unntakstilstanden. 

Se hvordan dagen markeres ulike steder i Norge.