Forside / Arrangementer / LYKKEFUGLER OG ANDRE FANGEARBEIDER
30. juni 2018 - 1. september 2018

LYKKEFUGLER OG ANDRE FANGEARBEIDER


Utstillingen viser et utvalg av fangearbeider fra 2. verdenskrig. En del av gjenstandene er laget av utenlandske krigsfanger i ulike leirer i Norge, andre er laget av norske fanger i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Blant gjenstandene laget av utenlandske fanger ser vi ulike teknikker og materialer. De bærer preg av at fangene hadde tilgang til svært begrensede ressurser, noe som gjør detaljrikdommen ekstra imponerende. Om mange av gjenstandene fortelles det at de lokalbefolkning fikk dem av fangene i bytte mot mat og klær.

Gjenstandene laget av de norske fangene har en annen klang. Ofte er disse laget som minner fra tiden på Falstad, eller som en hilsen til et nært familiemedlem, en kjæreste eller en god venn. De er laget med verktøy og det er tydelig at fangene har hatt tilgang på bedre materiale.

Utstillingen egner seg godt for folk i alle aldre, og passer for barn. 

Utstillingen ble åpnet den 30.06.2018 av Per Jarle Eriksen, leder for Falstadsenterets venner. Musikalsk innslag: Blå fugl skrevet av Ola Bremnes. Fremført av Karianne Horn (Sang), Ole Magnus Lagestad (Gitar) og Ole Haugum (Kontrabass).