Av smittehensyn er litteratursamtalen om boka «Torturert og tatt som gissel. Gåten Ingeborg Holm» med forfatter Goggi Sæter flyttet fra søndag 9. mai til søndag 1 august kl. 13.00. Foruten ny dato blir innholdet i arrangementet som før. Hjertelig velkommen!
Tid og sted: Falstadsenteret, søndag 1. august, kl 13.00-14.00.
Pris: Ordinær 130,- / student 100,-
«Det bi ailler fred på jorda så læng
Ingeborg Holm
nån e oinnertrøkt og fattig»
Dette var Ingeborg Holms mantra. Hvem var hun?
Ei ungjente som i 1913 reiste til det «røde» Trondheim. Hun kom fra Bindal på Helgelandskysten. En huspost ventet, men det ble en kortvarig affære. Det var hermetikkindustrien som lokket.
Et samfunnsengasjert, politisk bevisst og spennende menneske trer fram. Bedre arbeidsforhold, lønn og kamp mot «nutidens pest», arbeidsløsheten, blir hennes hverdag. Da Hermetikkarbeidernes fagforening feiret 25 års jubileum i 1948, sa daværende formann: «.. en spesiell honnør til Ingeborg Holm som var foreningens formann i de vanskelige årene 1930 til 1936.»
2.februar 1945 kommer Ingeborg hjem fra nattarbeid på jernbanen. Her venter Gestapo. Øverstkommanderende og en av Gestapos farligste menn, Gerhard Flesch, påstår hun leder en motstandsgruppe. Stemmer dette? Og hva venter henne på Misjonshotellet? Familien frykter det verste for Ingeborg.
Ingeborg Holms historie er et bidrag til å løfte en fagforeningsleder, kommunist, krigsmotstander, krigsfange og kvinne fram i lyset. Etter krigen fortsetter renholdsarbeideren og fagforeningskvinnen i NSB, til tross for de skadene hun pådro seg. Takken hun får fra norske myndigheter er en kamp gjennom 30 år for å få innvilget krigsinvalidepensjon.
Hvorfor har hun vært så ukjent for oss?
(Tekst og bilde: Solum bokvennen).
Goggi Sæter (f.1949) er oppvokst på Terråk i Bindal, samme kommune som Ingeborg Holm kom fra. Sæter bor nå i Vassås, Holmestrand kommune. Boka er hennes første, men hun har bidratt med innlegg og kronikker over mange år. Hun har fagbakgrunn som helsesykepleier og pedagog, og har mesteparten av sitt yrkesliv undervist i videregående skole. Sæter har i flere perioder hatt ulike permisjoner fra lærerjobben, blant annet som fagforeningstillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund, som fagligsekretær i AKP og som helseteamarbeider i Afghanistan.