Forside / Arrangementer / Foredrag: Krigsforbryteren
12. februar 2023 - 12. februar 2023

Foredrag: Krigsforbryteren


OPPGJØRET MED GERHARD FLESCH

Velkommen til foredrag ved forfatter Tor Busch, om boka «Krigsforbryteren: oppgjøret med Gerhard Flesch» (Museumsforlaget 2022),

Tid: Søndag 12. februar 2023, kl 13.00
Sted: Falstadsenteret
Pris: ordinær kr 130,- / student kr 100,-

Fangeleiren Falstad var underlagt det tyske sikkerhetspolitiet i Trondheim, som var ledet av SS-offiseren Gerhard Flesch, Blant fangene i leiren fikk han tilnavnet «Falstads onde ånd». Han innsatte i alt seks kommandanter på Falstad i årene 1941-45. Flesch ble dømt til døden og henrettet i 1948.

Om boka: Krigsforbryteren

Bokomslag-Krigsforbryteren av Tor Busch

Gerhard Flesch var en av de mest effektive og skånselløse kommandørene i det tyske sikkerhetspolitiet under okkupasjonen av Norge. Han opererte over hele Vestlandet og i store deler av Nord-Norge, han var tro mot Hitler til det siste, og han avviste alle anklager om krigsforbrytelser. Denne boka går i dybden på et viktig kapittel i norsk historie: oppgjøret med de tyske krigsforbryterne etter andre verdenskrig.

Det er komplekse spørsmål som reises i boka: Hvordan kunne etterforskerne utforme en omfattende tiltale i en situasjon hvor alle relevante dokumenter ble brent like før kapitulasjonen? Hvilke argumenter brukte Gerhard Flesch for å rettferdiggjøre sine handlinger? Hvorfor ble han ikke stilt til ansvar for sin deltakelse i holocaust? Var det norske rettssystemet skodd for å håndtere en omfattende prosess mot tyske krigsforbrytere? Hvorfor gikk Gerhard Flesch så langt som han gjorde? Entydige svar finnes ikke, men leserne får et godt bilde av hvilke utfordringer aktoratet møtte under rettsoppgjøret. Ved å konsentrere seg om én person gir boka et godt bilde av henholdsvis krigsforbryteren, ofrene, etterforskningen, rettssaken og dommen. Boka bygger på omfattende studier av rettsdokumentene som ble frigjort i 2015 og norske aviser fra tidsrommet 1945-1948. Den gir derfor et nytt og detaljert bilde av oppgjøret med de tyske krigsforbryterne, satt i en kontekst som omfatter både Tyskland på 1930-tallet og Norge under og etter okkupasjonen.

(Tekst: Museumsforlaget)

Forfatter og foredragsholder

Forfatter Tor Busch

Tor Busch (f. 1945) er professor emeritus i organisasjon og ledelse ved NTNU Handelshøyskolen og har gjennom sin karriere skrevet en rekke fagbøker. Etter at han ble pensjonist, har han kartlagt sin svigerfars aktiviteter under andre verdenskrig. Opplysningene han fant, vekket hans interesse for kampen mot den tyske okkupasjonsmakten. 

(Tekst: Museumsforlaget)