Forside / Arrangementer / «Det grodde fram», filmvisning og foredrag
5. mars 2018 - 5. mars 2018

«Det grodde fram», filmvisning og foredrag


I forbindelse med markeringen av Trondheim Kinos 100års-jubileum arrangerer Falstadsenteret i samarbeid med Trondheim Kino og Kosmorama filmvisning av «Det grodde fram», en norsk dokumentar fra 1947. Filmen viser autentiske filmopptak fra Trondheim fra krigsårene, samt interessante opptak fra Falstad våren 1945. Etter filmen blir det foredrag om bruk av kino under 2.verdenskrig og historiebruk.

«Det grodde fram» er en dokumentar i «filmavis-sjanger», og ble laget av ansatte ved kinodriften i Trondheim i årene etter krigens slutt. Filmen er en av Trondheim Kinos skjulte skatter, og viser hvordan film ble brukt som en del av nasjonsbyggingen i etterkrigsårene. Filmen viser autentisk materiale fra krigsårene, dokumenterer okkupasjonsmaktens fremferd, og viser også hvordan motstandsarbeidet «grodde fram». Hovedvekten av innholdet er knyttet til Trondheim, men «Det grodde fram» viser også interessant materiale fra Falstadskogen og kommandantboligen ved Falstad.

Film er i ulike tider brukt i nasjonsbygging og for å fremme det gjeldende politisk korrekte narrativ.  Det gjelder også «Det grodde fram», og i tillegg til å vise ukjent bildemateriale fra Trondheim og Trøndelag under 2.verdenskrig gir filmen også et godt innblikk i hvordan okkupasjonsmakt og motstandsmenn ble fremstilt i et nylig fritt land.

Bjørn Sørensen fra NTNU innleder om filmen og dens historie. Etter filmen foredrar Thomas Hagen fra Arkivet Freds og menneskerettighetssenter og Anette Storeide fra NTNU/Falstadsenteret om «Kino under 2.verdenskrig» og «Historiebruk».

PROGRAM

Kl. 19 – 19.20: Velkommen til Falstadsenteret 

Om «Det grodde fram» ved professor Bjørn Sørensen, NTNU. 

Kl. 19.25 – 20.15: Filmvisning «Det grodde frem»

Pause med enkel servering, kaffe og te

Kl. 20.30 – 21:00: Thomas Hagen, Arkivet Freds og menneskerettighetssenter:        «Kino og film i Norge under andre verdenskrig»

Kl. 21:00 – 21:30: Anette Storeide, NTNU/Falstadsenteret «Om historiebruk». 

Det er mulighet å kjøpe middag i forkant av filmvisningen samt se utstillingene ved Falstadsenteret fra kl 16:00