Tilbud ved Falstadsenteret i sommer

Publisert 2. juli 2019

I sommer byr vi på et variert program her på Falstadsenteret. Her kan du lese mer om hva du kan oppleve under et besøk:

«En ensom sang fra kjelleren»
Eilif Rye Pisani var nettopp fylt 16 år da foreldrene hans sendte ham til Falstad skolehjem i 1940. I løpet av krigen gjør han tjenester for nazistene mot betaling i brennevin. Hvem var denne skolehjemsgutten? Hvordan og hvorfor havnet han på «feil side»? Bli med på en omvisning i en mørk del av norgeshistorien i fotsporene til en 16-åring. Kl 13.00 04. juli–03. august, tirsdag torsdag og lørdag (med unntak av 25. juli)

«Etterkommernes fortellinger »
Tidsvitnene etter andre verdenskrig forsvinner inn i historien, men fortellingene om dem lever videre blant de etterlatte. I denne serien av foredrag og vandringer ønsker vi å gi ordet til etterkommerne, slik at de kan holde historiene om sine nære og kjære levende, på sin måte. I sommer møter vi Erik W. Koritzinsky og Bjørn Storm-Johansen, begge etterkommere med hver sin unike fortelling. Koritzinsky holder foredrag 07. juli kl 13.00 og Bjørn Storm-Johansen forteller om Majavasstragedien den 24. juli kl 12.00–13.30, 26. juli kl 15.00–16.30 og 28. juli kl 12.00–13.30. 

Digital formidling
Siden store deler av fangeleiren fra andre verdenskrig ikke lenger eksisterer har Falstadsenteret laget en digital rekonstruksjon av leiren. Ved hjelp av nettbrett og VR-teknologi i kombinasjon med vitnebeskrivelser fra tidligere fanger får publikum en helt unik opplevelse av leiren slik den framsto i 1945. 

Utstillinger
Falstadsenterets faste utstilling «Ansikt til ansikt» forteller historien om Falstad fangeleir og dens plass i den europeiske historien om andre verdenskrig. Utstillingen «Fortellinger om flukt» gir publikum åtte historier om mennesker som måtte flykte under krigen. «Objektivfortellinger» er en kunstutstilling med kunstverk av Brita Karevold fra Levanger.

Falstadskogen
Falstadskogen er et nasjonalt minnested over de mange som ble henrettet der under andre verdenskrig. Stien mellom Falstadsenteret og skogen egner seg veldig godt til en fredfull og ettertenksom spasertur. Stiene i skogen er tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Introduksjon
Annenhver dag i hele sommer inviterer Falstadsenteret til et gratis foredrag om Falstads historie – fra «Falstad opdragelsesanstalt» ble etablert i 1895 til i dag.

Overnatting
Falstadsenteret har 28 hotellrom hvor man kan overnatte i en meningsfull atmosfære, og naturligvis få tilgang til senterets mange tilbud. Les mer om tilbudet her.

 

 

 

 

Etterkommernes fortellinger: Erik Koritzinsky. 07. juli kl 13.00
Eilif Rye Pisani. Arkivfoto Falstadsenteret.
Etterkommernes fortellinger: Bjørn Storm-Johansen. Foto: Gaute Ulvik Haugan, Falstadsenteret.
Etterkommernes fortellinger: Majavasstragedien. Arkivfoto Falstadsenteret.
Objektivfortellinger: Et glass faller i gulvet - idyllen er brutt. Sterkt inspirert av 60-tallets industriopptimisme tar Fugl 1, Fugl 2 , Fugl 3 og Hund seg en velfortjent saftpause i kantina. Et hendelig uhell tvinger dem imidlertid til å se på situasjonen med nye øyne: har de et kollektivt ansvar for å ordne opp i den enes problemer?  Penn, akvarell og akryl på papir. Laget av: Brita Karevold.
Objektivfortellinger: Doktoren. Han reiser stadig rundt i verden med et hjerte som banker for gratis helsehjelp og humanitær bistand. Mens han navigerer seg rundt på kloden, etter utdaterte kart og misvisende skilting, går det opp for ham at verden ikke er som han tror, og den er dessuten temmelig øde. Hvor er alle folkene?Penn, akvarell og akryl på papir. Laget av: Brita Karevold.
Objektivfortellinger: Doktoren. Han reiser stadig rundt i verden med et hjerte som banker for gratis helsehjelp og humanitær bistand. Mens han navigerer seg rundt på kloden, etter utdaterte kart og misvisende skilting, går det opp for ham at verden ikke er som han tror, og den er dessuten temmelig øde. Hvor er alle folkene?Penn, akvarell og akryl på papir. Laget av: Brita Karevold.
Oversiktsbilde som viser leirlandskapet rekonstruert i 3D.
Rob Van Der Laarse, som også er prosjektleder i iC-ACCESS, tester den digitale rekonstruksjonen sammen med en deltager i forskningsprosjektet. Foto: Arnhild Jordet
Falstadskogen. Foto: Christian Trustrup
1/10
×