Til neste år kan du finne norske fanger under andre verdenskrig i et digitalt fangeregister.

Publisert 31. mai 2019

Falstadsenteret fikk i dag besøk av stortingsrepresentantene Elin Agdestein (H) og André Skjelstad (V) som informerte om at regjeringspartiene på Stortinget bevilger 1,7 mill kr i revidert nasjonalbudsjett til prosjektet Norsk digitalt fangearkiv. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Falstadsenteret og ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand.

Med disse midlene skal vi sørge for at det digitale fangeregisteret lanseres til frigjøringsjubileet i 2020.

I Norsk digitalt fangearkiv vil besøkende kunne søke på navn på fanger, få oversikt over hvilke fangeleirer de satt i og utfyllende informasjon som tidspunkt for arrestasjon og løslatelse, samt tilgang til kilder. I tillegg kan man ved søk på de ulike fangeleirene få oversikt over alle registrerte fanger i de enkelte leirene. For mange vil også muligheten til å søke på sitt hjemstad være spennende. Det blir mulig å knytte kilder til personer og leirer, for eksempel fangekort, personlige dokumenter, minner og intervjuer om fangeoppholdene.

Vi ser frem til å arbeide med Norsk digitalt fangearkiv, og er veldig glade for at regjeringspartiene fant rom i budsjettet til dette viktige prosjektet, som vil synliggjøre historien til de 44.000 norske menn og kvinner som satt i fangenskap under andre verdenskrig.

Pressemelding fra Falstadsenteret og Arkivet kan leses her.

Arne Langås, konservator ved Falstadsenteret, gleder seg til å fortsette arbeidet med realiseringen av et nasjonalt fangearkiv i samarbeid med Arkivet freds- og menneskerettighetssenter.
Regjeringspartiene på Stortinget bevilger 1,7 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til Stiftelsen Falstadsenteret og Arkivet freds- og menneskerettighetssenter til samarbeidsprosjektet Norsk digitalt fangearkiv. Fra høyre: André Skjelstad (stortingsrepresentant Venstre), Elin Agdestein (stortingsrepresentant Høyre), direktør Christian Wee ved Falstadsenteret i Levanger, konservator Arne Langås ved Falstadsenteret og Karl Buchholdt (kommunestyrerepresentant Venstre i Levanger).
1/2
×