En stein for å minnes

Publisert 4. september 2017

Torsdag 7. september åpner minnesmerket «En stein for å minnes» på Stavne kirkegård i Trondheim.

Under tvangsevakueringa av Finnmark og Nord-Troms høsten 1944 ble tusenvis av mennesker drevet sørover. For rundt 20 000 av de tvangsevakuerte ble Trondheim en mellomstasjon. Mange var svekket av sykdom og harde påkjenninger, og for ca. 30 personer endte livet i Trondheim. 28 av dem ligger gravlagt på Stavne kirkegård. I årene som har gått har de fleste gravstedene gått over i glemselen. I flere tilfeller fikk nærmeste familie aldri fått vite hvor grava var.

Formannskapet i Trondheim vedtok i 2015 å etablere et minnesmerke på Stavne kirkegård over de som døde i Trondheim under tvangsevakueringa. Kunstner Sissel Mutale Berghs prosjekt «En stein for å minnes» består av steiner fra hjemstedet til hver og en av de gravlagte, i 12 kommuner i Finnmark og Troms. Steinene ble fraktet sørover til Trondheim med Hurtigruten, og 31. august ble de transportert i prosesjon gjennom byen fra Trondheim havn til Stavne.

Kvelden før åpninga, onsdag 6. september kl. 18.00, arrangerer Trondheim kommune seminar på Rustkammeret i Erkebispegården. Blant foredragsholderne er konservator Arne Langås fra Falstadsenteret. Hans foredrag dreier seg om søk i kilder i Statsarkivet i Trondheim og Trondheim byarkiv etter de tvangsevakuerte som døde.

Les mer om arrangementet og prosjektet:

Trondheim kommune

Sør-Varanger kommune

Porsanger kommune

 

 

 

Stein fra Porsanger, nå ført til Stavne kirkegård til minne om Lily Persen (1943–44). Steinen blir del av minnesmerket «En stein for å minnes» som åpner 7. september 2017. Bilde: Kate Persen
×