30-årsjubileum for Det norske hus i Gornji Milanovac

Publisert 2. oktober 2017

29. og 30. september deltok Arne Langås og Christian Semb fra Falstadsenteret på 30-årsjubileum for Det norske hus i Gornji Milanovac, like utenfor Beograd.

Det er i år er det 30 år siden den offisielle åpningen av vennskapshuset Det norske hus i Gornji Milanovac, Serbia. Huset er et symbol på vennskapsbåndene mellom nordmenn og befolkninga i det tidligere Jugoslavia. Dette ble feira med lokalbefolkninga i Serbia og tilreisende fra Norge. Til stede var også tre av de 11 gjenlevende fangene fra det tidligere Jugoslavia, som var i Norge under andre verdenskrig.

Under andre verdenskrig ble over 4000 fanger fra Jugoslavia internert i fangeleirer i Norge og satt til tvangsarbeid. I løpet av krigsåra og tida etter frigjøringa oppsto det sterke vennskapsbånd mellom jugoslaviske fanger og nordmenn. Disse vennskapsbåndene la grunnlaget for Norsk-Jugoslavisk samband, nå Vennskapssambandet Norge–Vest-Balkan. Vennskapssambandet har som formål å styrke og utvikle vennskapsforbindelsene mellom nordmenn og befolkningen i det tidligere Jugoslavia. Sentrale deler i vennskapssambandets virksomhet har vært å gjøre krigsfangenes historie kjent, arbeid med minnesmerker og ulike kulturelle aktiviteter.

30-årsmarkeringa ble feira med taler, kransenedleggelse på minnesmerket i Gornji Milanovac, vennskapsmarsj, kulturelle innslag og gaver. En sentral del av programmet var også presentasjonen av den nye krigsfangeutstillinga i det Det norske hus.

Vennskapssambandet Norge–Vest-Balkan har en sentral rolle i Falstadsenterets historie. Under en vennskapskaravane til Jugoslavia i 1982, i regi av daværende Norsk-Jugoslavisk samband, oppstod ideen om et museum på Falstad. Tre år senere ble Falstad Museum åpnet for publikum. Dette var en av de første milepælene i utviklingen av Falstad som museum, minnested og senere opprettelsen av Falstadsenteret.

Falstadsenteret setter stor pris på at vi kan bygge videre på de historiske og vennskapelige forbindelsene med Vennskapssambandet Norge–Vest-Balkan, som er opprettholdt gjennom mange år. Gratulerer med dagen.

Det norske hus i Gornji Milanovac. Foto: Christian Semb.
Konsert ved Prijatno kammerorkester. Foto: Arne Langås.
Seremoni ved fredsmonumentet på Brdo mira. Taler ved Dragan Marković og Rolf Fjellestad. Foto: Arne Langås.
Ny utstilling i Det norske hus. Foto: Arne Langås.
1/4
×