Forside / Forskning / Falstadarkivet

Falstadarkivet


«Vet dere noe om min onkel som var fange på Vollan?» «Bestemor laget et broderi mens hun var på Grini. Har dere interesse av dette? «Jeg tror min far var fengslet i Innherad tvangsarbeidsleir i 1946. Har dere mer info?» «Har dere opplysninger om elever på Ekne off. skole på 1950-tallet?»

Falstadarkivet

Falstadsenterets samlinger – Falstadarkivet – består av dokumenter, gjenstander, fotografier, film- og lydopptak. Disse knytter seg til Falstad som fangeleir under andre verdenskrig, til leirer andre steder, og til andre epoker av Falstads historie.

Vi er behjelpelige med å framskaffe informasjon om tidligere fanger for forskere, studenter, familie eller andre med særlig interesse. Vi tar i mot materiale til våre samlinger. I magasinet sikres gjenstander, fotografier, dokumenter og opptak for ettertida, og gjøres tilgjengelig for publikum så langt det er mulig.

Gjenstander og fotografier er jevnlig i bruk i formidling og undervisning. Deler av samlingen er tilgjengelig på Digitalt museum. Deler av fotosamlingen er også tilgjengelig på Flickr. Et utvalg kilder er presentert på bloggen Glimt fra Falstadarkivet.

Fangekort

Vi har digitale kopier av fangekort fra SS Strafgefangenenlager Falstad og Vollan fengsel i Trondheim. De er knyttet til godt over 6.000 personer som var fanger under 2. verdenskrig. Slike kort fins for ca. 3.300 av ca. 4.200 falstadfanger. De originale kortene fins i Riksarkivet i Oslo.

For spørsmål, ta kontakt med arkiv@falstadsenteret.no.