Stor interesse for læreraksjonen i 1942

Publisert 2. mars 2018

Den 1. mars holdt Arne Langås ved Falstadsenteret foredrag på Levanger bibliotek som en del av programmet for årets marsimartna. Tema for foredraget var læreraksjonen i 1942, og dette åpnet for spennende samtaler og spørsmål fra publikum. Arrangementet utgjorde denne ukens lunsjbokprat som Levanger bibliotek arrangerer hver torsdag kl 12.00.

Foredraget omhandlet den såkalte læreraksjonen, et høydepunkt i utviklingen av den sivile motstandskampen under okkupasjonen. 1100 lærere ble arrestert fordi de nektet å melde seg inn det nazistiske ”Lærersambandet”. De ble fengslet under harde vilkår og satt under sterkt fysisk og psykisk press for å melde seg inn, og deres kamp ble fulgt med stor spenning i hele landet.

 

Dette bildet er tegnet av læreren Alfred Flønes fra Trondheim, og viser en gruppe lærere internert på Falstad under den såkalte lærerstriden rundt påsketider 1942.
Biblioteksjef, Vidar Lund, introduserer foredragsholder, Arne Langås. Foto: Anne Line L. Kristoffersen
Arne Langås ved Falstadsenteret holder foredrag på Levanger bibliotek om Læreraksjonen i 1942. Foto: Anne Line L. Kristoffersen
1/3
×