Naziflagg ved Trondheimsskole – en påminnelse om at historien aldri blir irrelevant

Publisert 20. juni 2017

Skjebnen til de utenlandske krigsfangene som ble sendt til Norge som slavearbeidere er dramatisk og viser på mange måter den verste grusomheten i det nazistiske systemet. Fangene ble underlagt et hensynsløst regime hvor tanken var at de skulle utslettes gjennom arbeid.

Noen timer etter at minnemarkeringen i Falstadskogen var over ble et naziflagg heist ved en skole i Trondheim. En ugjennomtenkt handling av en gruppe ungdommer? Kanskje det, men allikevel en påminnelse om at 2.verdenskrig ikke må glemmes. Holocaust, den grufulle, systematiske utryddingen av over 6 millioner jøder, massemord på rom, homofile og annerledes tenkende, utryddelse av slaviske og sovjetiske mennesker gjennom slavearbeid – resultat av en ideologi vi knapt evner å fatte – er grunnleggende historiekunnskap for ungdom og voksne i dag.

Falstadsenteret tar årlig imot omtrent 6500 skoleelever til et 4 timers undervisningsopplegg hvor historien fra 2.verdenskrig brukes som bakteppe for refleksjonsoppgaver. Vi ønsker at elever skal forstå verdiene av menneskerettigheter og demokrati, og ser hva møtet med historien gjør med elevene. Noen av de sterkeste elevmøtene finner sted i møte med flyktninger, både gjennom voksenopplæring, men og elever i grunnskole eller videregående, som i møte med historiene om henrettelsene i Falstadskogen forteller at «Ja, slik skjedde det også i min by i Syria for bare 4 år siden». Brutale overgrep skjer også i dag, i andre regioner, men under regimer med samme manglende respekt for menneskeverdet som i det nazistiske systemet.

I møtet med våre 6500 årlige besøkende fra skoler i fra hele Trøndelag treffer vi elever som lytter til historiene fra 2.verdenskrig med undring og forferdelse, og som vet at dette aldri må få skje igjen.  Vi møter også elever som ikke forstår, som stiller kritiske spørsmål, og vi prøver gjennom dialog å fremme forståelsen av menneskerettigheter og demokrati.

Vi har alle et ansvar – Falstadsenteret, skoleverket, foreldre og foresatte – for å spre kunnskap om det grufulle som skjedde under 2.verdenskrig, og gjøre det relevant for den tiden vi lever i. Reaksjonene på hendelsen i Trondheim gjør oss både trygge – og urolige. Reaksjonene fra politikere, lærere og elever viser forferdelse over at slikt kan skje. Samtidig ser man i kommentarfelt på sosiale medier uttalelser som viser at det fremdeles er en jobb å gjøre.

Den siste uken har gitt oss viktige påminnelser om at kunnskap om historien fra 2.verdenskrig er viktigere enn noensinne.

Christian Wee

Direktør Falstadsenteret

Minnemarkering og nedlegging av krans for de jugoslaviske krigsfangene som ble henrettet i Falstadskogen. Tale v/Christian Wee. Foto: Tone Jørstad
Minnemarkering og nedlegging av krans for de jugoslaviske krigsfangene som ble henrettet i Falstadskogen. Foto: Tone Jørstad
Musikalsk innslag v/Jovan Pavlovic. Foto: Tone Jørstad
Minnemarkering og nedlegging av krans for de jugoslaviske krigsfangene som ble henrettet i Falstadskogen. Foto: Tone Jørstad
Minnemarkering og nedlegging av krans for de jugoslaviske krigsfangene som ble henrettet i Falstadskogen. Foto: Tone Jørstad
1/5
×